Uradna spletna stran Občine Destrnik
T: 02 761 92 50 | F: 02 761 92 52 | E-POŠTA: obcina.destrnik@destrnik.si 

Javni razpisi in objave

razpisi

Vprašajte nas

Če imate kakšno vprašanje, pripombo, pobudo nam jo posredujte preko obrazca.
Vaš e-naslov:
Predmet:
Sporočilo:
ena plus ena je (število vpišite v spodnjo polje)

Povezave

PISO

 

lex

 

Kosova kapela

Kosova ali prej Zelenikova kapela
kosova kapelaStoji v Ločkem vrhu 50. Zgrajena je iz opeke, betona in kovinskih delov. Krasijo jo okna s prizorom angela in dveh otrok s cvetjem. Ima električno razsvetljavo. V kapeli je Marijin kip. Postaviti jo je dal leta 1875 njen dedek Jakob Zelenik, pred tem pa je tukaj stal križ. Ne ve se, s kakšnim namenom je bil postavljen križ niti kapela.


Hameršakova, prej tudi Veršičeva ali Veršič-Hameršakova kapela

Hamersakova kapelaStoji v Ločkem Vrhu 54, in je 100 metrov oddaljena od Kosove. Grajena je iz opeke, streha je opečna, notranjost pa iz marmorja. Na njem je napis »Marija prosi za nas«, v njej je Marija z Jezusom v naročju ter dva angela.


Horvatov (do 1971 Bohlov) križ

Stoji v Ločkem vrhu 20. Na njem sta Jezus in Marija. Zgrajena je iz lesam strešica je iz pločevine. O njegovem nastanku se ne ve dosti. Letnica nastanka ni znana, postaviti pa ga naj bi dala Cerkev. Nekoč so pri njem opravljali blagoslov velikonočnih jedi.

Križ Janeza Horvata ali včasih Kovačičev križ

Je iz lesa, pokriva ga pločevinasta streha. Stoji v Ločkem Vrhu 34. Postavljen je bil leta 1922. Postavit ga je dal Janez Horvat v zahvalo za preživetje, ko se je z vozom ponesrečil na zelo strmem delu posestva. Na njem so črke FSK (kar so verjetno kratice moža in žene Kovačič). Do njega vodijo kamnite stopnice. Stoji v vinogradu ob cesti. Včasih so bili pri njem blagoslovi velikonočnih jedi, predstavljal pa bi naj tudi središče Ločkega Vrha.

Ločki Vrh pri Destrniku-Kužno znamenje
T. i. kužno znamenje na Ločkem Vrhu pri Destrniku spada v skupino figuralnih stebrastih znamenj, ki se na Slovenskem pojavijo v 17. stoletju. Gre torej za tip znamenja, pri katerem pride do veljave predvsem kiparski delež, saj se na kamnitem stebru (ali na razgibanem širšem podstavku) uveljavi samostojna plastika (ali vrsta svetniških figur). V obravnavanem primeru je kamnita plastika Kristusa, ki je padel pod križem postavljena na profiliran kamnit podstavek, ki ga nosi kvadratni steber. Kljub neustrezni obnovi, v kateri je bil kip neestetsko prebarvan, se da - glede na obdelavo draperije in sugestivnost obraznega izraza - razbrati da gre za dokaj kvalitetno ljudsko kiparsko delo, ki ga je moč datirati v pozno 17. stoletje (na podstavku je napis 16A6.4 (1664?), ki ga je glede na neustrezno obnovo mogoče jemati z rezervo). K dejstvu, da znamenje z zanimivim ikonografskim motivom Kristusovega padca pod Križem iz Križevega pasijona ne pride v polni meri do izraza, pa dodaja še neprimeren nadstrešek. Kljub neustrezni zadnji obnovi se kvalitetno kamnito znamenje odlikuje po obdelavi in sugestivnem izrazu na obrazu, pomembno pa je tudi kot dokument zgodovinskega dogajanja.

Lokalne volitve 2018

lokalne-volitve2018banner

Uradne ure

Sprejem

Ponedeljek

od 08:00 do 12:00

Sreda

od 08:00 do 12:00

od 13:00 do 16:00

Petek

od 08:00 do 12:00

 

 

Referenti

Ponedeljek

od 08:00 do 12:00

Sreda

od 08:00 do 12:00

od 13:00 do 16:00

Petek

od 08:00 do 12:00

 

 

Dogodki

    Prijava zaposleni    Zapomni si me